Ζούμε στην εποχή της Τεχνολογίας και του Διαδικτύου. Τα πάντα υπάρχουν και γίνονται πια και διαδικτυακά. Δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση το παιχνίδι.
Το διαδικτυακό παιχνίδι (online gaming) είναι μια απ'τις ελκυστικότερες ασχολίες των παιδιών κάθε ηλικίας στο Internet καθώς προβάλλει έναν εικονικό κόσμο μέσα στον οποίο μπορούν να παίξουν, να συνεργαστούν, να συναγωνιστούν και να επικοινωνήσουν με συνομίληκους ανά την υφήλιο, κι όλα αυτά από την πολυτέλεια του δωματίου τους.
Συχνά όμως προκύπτουν και πολλά ζητήματα τα οποία απαιτούν την παρέμβαση των γονέων. Το πιο κοινό αλλά και πιο σημαντικό ταυτόχρονα είναι το είδος του παιχνιδιού και κατά πόσο είναι κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού και πόση ώρα δαπανά το παιδί παίζοντας αυτό το παιχνίδι.
Συμβουλές προς τα παιδιά
- Ήξερες ότι υπάρχει ένα φαινόμενο που αποκαλείται "Διαταραχή ηλεκτρονικού παιχνιδιού" (Gaming Disorder) και αναγνωρίζεται ως ψυχική διαταραχή που έχει να κάνει με τον εθισμό στα βιντεοπαιχνίδια; Ο έφηβος που πάσχει από αυτή τη διαταραχή σκέφτεται τις περισσότερες ώρες της ημέρας το διαδικτυακό παιχνίδι, αμελεί τους γονείς, τους φίλους και τους συμμαθητές του, ξεχνά να φάει, κλείνεται στο δωμάτιό του με τις ώρες και δείχνει μειωμένο ενδιαφέρον για κάθε τι έξω από το χώρο του παιχνιδιού.
- Γνωρίζεις ότι όταν παίζεις ένα διαδικτυακό παιχνίδι πρέπει να σέβεσαι τους κανόνες και να μην είσαι αγενής προς τους άλλους παίκτες; Εξάλλου δε θα σου άρεσε να είναι ασεβής κάποιος προς εσένα.
- Γνωρίζεις τα ηλικιακά όρια των παιχνιδιών που παίζεις; "Έλα μωρέ δεν πειράζει, εγώ δεν φοβάμαι" είναι η συνηθέστερη ατάκα πολλών παιδιών που παίζουν παιχνίδια που απευθύνονται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Το θέμα δεν είναι μόνο αν θα φοβηθείς ή αν θα δεις κάτι ακατάλληλο για την ηλικία σου. Το θέμα είναι ότι εκτίθεσαι καθημερινά σε περιεχόμενο ακατάλληλο και φτάνεις σε σημείο να το θεωρείς πια φυσιολογικό και να μην το αντιμετωπίζεις με τη δέουσα σημασία. Για παράδειγμα η καθημερινή έκθεση σε παιχνίδια βίας σου στερεί την παιδικότητά σου και σε εξοικειώνει με ακατάλληλες σκηνές. Στο μυαλό σου χάνει την αξία της η ανθρώπινη ζωή και φτάνεις να θεωρείς τον ανθρώπινο πόνο κάτι συνηθισμένο.
- Πάρε την κατάσταση στα χέρια σου αν νιώθεις ότι ξεφεύγεις ως προς το χρόνο ενασχόλησής σου με το διαδικτυακό παιχνίδι. Φτιάξε ένα πρόγραμμα σαν το παρακάτω και προσπάθησε να το τηρείς. Βάλε ξυπνητήρι να χτυπήσει όταν έχει περάσει ο χρόνος που σου έχουν ορίσει οι γονείς σου.
- Ξέρεις πώς να προστατεύεις τους κωδικούς σου; Πρέπει να δημιουργείς κωδικούς ισχυρούς με συνδυασμό κεφαλαίων, μικρών γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων. Δες και παρακάτω.
- Θα πρέπει να αποφεύγεις να κάνεις αγορές μέσα στο διαδικτυακό παιχνίδι. Πολλές φορές στο περιβάλλον του παιχνιδιού προωθούνται διάφορα προϊόντα για εμπορικούς λόγους. Σε περίπτωση που σου εμφανιστεί παράθυρο αγοράς ενός τέτοιου προϊόντος ειδοποίησε έναν ενήλικα πριν πατήσεις οτιδήποτε.
- Σε περίπτωση που κάποιος "συμπαίκτης" σε ενοχλεί ή είναι ασεβής μάθε τα δικαιώματά σου, μάθε πώς να κάνεις block- να τον μπλοκάρεις δηλαδή, αναφορά, σίγαση ή και διαγραφή.
- Σε καμία περίπτωση μη δέχεσαι να συναντήσεις άτομα που γνωρίζεις μόνο μέσα από το διαδικτυακό παιχνίδι. Αν κάποιος επιμένει να αποσπάσει πληροφορίες για σένα και την οικογένειά σου και να σε συναντήσει ειδοποίησε έναν ενήλικα!
Συμβουλές προς τους γονείς
- Θεσπίστε όρια για το χρόνο που θα αφιερώνει το παιδί στο διαδικτυακό παιχνίδι. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ενασχόληση έως και μία ώρα συμβάλλει στην ψυχαγωγία και αποφόρτιση ενός παιδιού από τον κουραστικό ρυθμό του προγράμματος της σχολικής ζωής. Υπερβαίνοντας όμως την ώρα έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα καθώς ο εγκέφαλος αρχίζει να κουράζεται.
- Βοηθήστε τα παιδιά να αντιληφθούν τους κινδύνους που κρύβει το Διαδίκτυο συζητώντας με ειλικρίνεια μαζί τους και με τις σωστές λέξεις. μην αποθαρρύνετε τα παιδιά απ'το να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, απλώς εξηγήστε, συζητήστε, θεσπίστε μαζί ένα πρόγραμμα, έναν κανονισμό οικογενειακό, πράγμα το οποίο θα τα κινητοποιήσει. Τα παιδιά λατρεύουν τα όρια και εσείς δίνετε κάθε φορά το παράδειγμα.
- Όπως δε θα αφήνατε ποτέ ένα παιδί μικρής ηλικίας μόνο του σε έναν πολυσύχναστο δρόμο ακριβώς το ίδιο πρέπει να κάνετε και στο Διαδίκτυο. Παίξτε μαζί το αγαπημένο του παιχνίδι για να ανακαλύψετε αν όντως είναι κατάλληλο για την ηλικία του, παρακολουθήστε διακριτικά αν έρχεται σε επαφή με συμπαίκτες, ελέγξτε τα ηλικιακά όρια, εφαρμόστε γονικά φίλτρα που αποτρέπουν πρόσβαση σε ακατάλληλο περιεχόμενο. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν ελεύθερα γονικά φίλτρα χωρίς πληρωμή και ανάλογα βίντεο που εξηγούν αναλυτικά τον τρόπο εγκατάστασής τους με απλά βήματα.Αναζητήστε τα στις μηχανές αναζήτησης.
- Ενθαρρύνετε τα παιδιά να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που δεν περιλαμβάνουν την τεχνολογία και προωθούν την κοινωνική αλληλεπίδραση. Τα πάντα με μέτρο. Σε περίπτωση που έχετε την υποψία ότι υπάρχει πρόβλημα εθισμού μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τη Γραμμή Βοηθείας Help line (www.help-line.gr) του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.
- Συμβουλέψτε το παιδί να μη δέχεται αιτήματα φιλίας από άτομα που δε γνωρίζει προσωπικά, να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο όταν δημιουργεί ID και αναζητείστε ποια εργαλεία είναι διαθέσιμα σε περίπτωση που θέλετε να μπλοκάρετε ή να αναφέρετε κάποιον που μπορεί να ενοχλεί το παιδί με βωμολοχίες ή με άλλο τρόπο.
- Εξηγήστε ποια είναι η πολιτική σας όσον αφορά στις αγορές έξτρα χαρακτήρων ή εργαλείων που σχετίζονται με το παιχνίδι.
- Εξηγήστε στο παιδί ότι πάνω απ'όλα πρέπει να παραμένει νόμιμο εντός παιχνιδιού και ενημερώστε για προβλήματα που μπορεί να προκύψουν με κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να κατέβει στον υπολογιστή σας μέσω ενός παιχνιδιού.
Διαβάστε μαζί με τα παιδιά ένα παραμύθι που πραγματεύεται τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούν τα παιδιά όταν βρίσκονται on-line.
Πηγή: saferinternet4kids.gr