Το Τμήμα Ένταξης είναι μία δομή της Ειδικής Αγωγής η οποία δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες να μετέχουν στη λεγόμενη "συνεκπαίδευση", την παράλληλη δηλαδή φοίτηση στο Γενικό σχολείο με συμμετοχή σε ένα εξατομικευμένο και ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα.
Το Τ.Ε λειτουργεί μέσα στο γενικό σχολείο σαν ξεχωριστό τμήμα και δέχεται μαθητές από όλες τις τάξεις.
Ποιοι μαθητές μπορούν να μετέχουν στο Τμήμα Ένταξης
Έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το ειδικά διαμορφωμένο και εξατομικευμένο πρόγραμμα του Τμήματος Ένταξης όσοι μαθητές:
- έχουν γνωμάτευση από διαγνωστική υπηρεσία ( Κ.Ε.Σ.Υ)
- δεν έχουν γνωμάτευσή αλλά έχει παρατηρηθεί από τον δάσκαλο του τμήματος ότι εντοπίζονται ιδιαιτερότητες ή ξεχωριστές ανάγκες. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται αξιολόγηση του μαθητή από εκπαιδευτικό Ειδικής Αγωγής και η σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ενυπόγραφη δήλωση συναίνεσης του γονέα-κηδεμόνα.
Στην πράξη
Οι μαθητές που έχουν εγγραφεί στο Τμήμα Ένταξης οργανώνονται σε "ομαδούλες" σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες. Η συμμετοχή στην κάθε ομάδα, δεν σχετίζεται με την τάξη φοίτησης του μαθητή παρά μόνο με τις κοινές τους ιδιαιτερότητες. ( π.χ μπορούν να φοιτούν μαζί στο Τ.Ε ένας μαθητής της Γ΄Τάξης και δύο της Ε΄Τάξης που παρουσιάζουν παρόμοιες εκπαιδευτικές ανάγκες).
Στη συνέχεια καθορίζεται το πρόγραμμα και οι ώρες φοίτησης στο Τ.Ε σε συνεργασία με το γενικό δάσκαλο της τάξης μεριμνώντας έτσι ώστε οι μαθητές να μη χάνουν μαθήματα τα οποία αγαπούν και μέσω αυτών ενισχύεται η αυτοεικόνα τους όπως Εικαστικά, Φυσική Αγωγή, Πληροφορική, Μουσική κ.α.
Ο πιο σημαντικός στόχος
Ο εκπαιδευτικός με αγάπη και ενδιαφέρον για τους μαθητές του Τ.Ε καλείται να παρέμβει στις επιμέρους δυσκολίες των παιδιών ( στη γραφή, στο ρυθμό ανάγνωσης, στη γραμματική, στην παραγωγή γραπτού λόγου, στα μαθηματικά, στην άρθρωση κ.α) καθώς επίσης και να διδάξει στρατηγικές διαχείρισης της γνώσης και να εξοικειώσει τους μαθητές με ένα δομημένο τρόπο μελέτης στο σχολείο και στο σπίτι.
Γονείς, μη διστάζετε
Τις περισσότερες φορές οι γονείς αντιμετωπίζουν το δίλημμα για το αν θα πρέπει ή όχι το παιδί τους να ενταχθεί στο Τμήμα Ένταξης. Συνήθως εμφανίζουν δισταγμούς και ανησυχούν για το ενδεχόμενο κοροϊδίας ή στιγματισμού του παιδιού τους από τους υπόλοιπους μαθητές του τμήματος. Είναι πολύ δύσκολο να αποτρέψουμε το πείραγμα μεταξύ συμμαθητών ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες, μια τάξη εξάλλου είναι μικρογραφία της κοινωνίας μας. Κάθε μαθητής γνωρίζει για τον εαυτό τα δυνατά του σημεία και τις αδυναμίες του, εξίσου καλά όσο γνωρίζει και για όλους τους άλλους.
Με το να μην επιτρέπουμε λοιπόν λόγω ενδοιασμών στο παιδί να μετέχει στο τμήμα ένταξης δεν το βοηθάμε ούτε το προστατεύουμε. Η ενίσχυση της προσωπικότητας του μαθητή με ιδιαιτερότητες και η βελτίωση της αυτοπεποίθησής του όπως και της αυτοεικόνας του επιτυγχάνονται ακριβώς με την συμμετοχή του στο Τμήμα Ένταξης καθώς του προσφέρονται δεξιότητες που μέχρι τώρα μπορεί να μην κατείχε και σταδιακά αναγνωρίζεται η επίδοσή του μέσα στην τάξη και αποδίδουν οι κόποι του.
Αυτό οδηγεί σε μιά εκ νέου βελτίωση της αυτοεκτίμησης του παιδιού, καλλιεργείται η προσωπικότητά του και του δίνονται οι κατάλληλες βάσεις προκειμένου να "ανθίσει" με ισορροπία και να εξελιχθεί σε έναν ολοκληρωμένο ενήλικα.
Παρακάτω μπορείτε να βρείτε υλικό και χρήσιμες συμβουλές για το Τμήμα Ένταξης από το Κ.Ε.Σ.Υ ( πρώην ΚεΔΔΥ) Κέρκυρας.